
Természetismeret
- almafajták (Jonathan,Starking, Golden, Jonagold, Gloster, Kovelit Idared, Red, Rome Van, Well, Charden Mutsu, Braeburn, Granny, Smith, Elstar Jonager, Éva, Húsvéti rozmaring, Nyári zamatos, Kecskeméti piros, Gála téli arany parmen, birsalma, vadalma) gyűjtése piacon ill. képek, diák segítségével
- almaszüret
- az almatermés részei: viaszos héj, lédús gyümölcshús, hártyás falú rekesz, magház, mag
- a fa kérge , virága (rózsaszínes fehér), gyökere (szerteágazó), törzse (szürkésbarna), alacsonyan ágazó
- a fa méretei, haszna; a lombkorona alakja (terebélyes), méretei, színváltozásai, tulajdonságai
- a fa részei, fejlődésének menete, szaporításának módja
- facsemete nevelése: 18 °C-os humuszos, tápanyagban gazdag földet szereti
- felhasználása, fogyasztása
- formája, alakja, illata, színe (érzékszervi megtapasztalások, tapasztalati megállapítások)
- gyógyhatása: emésztést serkentő, depresszióra, cukorbetegségre, izületi gyulladásra, magas koleszterinre, hashajtó, vértisztító, májtisztító, vesetisztító
- fogalmak: tojásdad alakú, fogazott szélű, redős
- kártevői, védekezés az almáskertben (almamoly)
- a levél részei, a levélerezet, szélek, színek, alak, méret vizsgálata; Miért hullanak ősszel a falevelek?
- nemesítés, szaporítás. Hogyan keletkeztek a fajták?
- rokonai (körte, gránátalma)
- télen kb. 25 napig, 6-8 °C-os hőmérsékletet kell biztosítani
- termővidékek
- új fogalom: faiskola, magonc, suháng, facsemete, gyümölcs; fajta, nemesítés, szaporítás, termővidék, permetezés, metszés; hártyás falú rekesz, viaszos héj, magház; lombhullató, avar; vitamin, gyümölcscukor, ásványianyag, konzerválás, aszalás
- vitamin és ásványianyag-tartalma