Csontváry logó Üdvözöljük a
Csontváry Iskola honlapján!
Tehetségpont Örökös ökoiskola
 

Kezdőlap

Elérhetőségeink

Naptár

Étkezés

Iskolánk

Dokumentumok 

Galéria

Ovisoknak

TÁMOP 3.1.4-12/1

ÖKO hírek

Digitális Témahét 2016

Alapítvány

Sajtómegjelenés

Iskolánk

Névadónk Történetünk Tagozatok Munkatársaink

 

Névadónk, Csontváry Kosztka Tivadar

"Zseni lehet, aki soron van."
-Csontváry-

Csontváry önarcképA híres festő 1853. július 5-én született Kisszebenben. Eredeti neve Kosztka Tivadar, a Csontváryt művésznévként vette fel. Gyógyszerész volt és csak 41 éves korától tanult festeni. Német- és Franciaországban is talált mestereket, de inkább magát próbálta meg képezni. Rengeteget utazott, járt Palesztinában, Egyiptomban, Szíriában, Libanonban és Görögországban, de festett tájakat a Hortobágyon is. 1907-ben a libanoni hegyekbe utazott, s megfestette két nagy művét : a Magányos cédrust és a Zarándoklás a cédrusfához címűt. Valószínűleg 1910-ben alkotta utolsó művét, a Sétalovaglás a tengerparton-t. Betegsége egyre jobban elhatalmasodott rajta, skizofréniában szenvedett. Utolsó éveiben utazgatott, rajzolt, önéletrajzán dolgozott, emellett vitázó röpiratokat írt. 1905 és 1908 között, majd 1910-ben kiállítása is nyílt, de kortársai nem értették meg művészetét. Egyre magányosabb és betegebb lett, alkotóereje is elhagyta. Értékeit csak egy 1930-as kiállításon fedezték fel. 1919-ben halt meg Budapesten.

Műveinek túlnyomó része ma Gerlóczy Gedeon magángyűjteményében található, néhány nagy méretű vászna pedig a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg, sőt Pécsett önálló Csontváry Múzeum is létesült.

Iskolánk 1995. október 13-án vette fel Csontváry Kosztka Tivadar nevét, a kiemelkedő művészről évente e napon emlékezünk meg.

Vissza a lap tetejére

 

Történetünk - a kezdetektől napjainkig

1934-ben 358 elsős és másodikos tanulóval indult az Állami Telepi Iskola élete. Ez a kis földszintes épület volt intézményünk jogelődje. 1976-ban kezdték meg az Állami Telep lebontását, melynek helyére épült a Havanna-lakótelep.
 

iskola1979. november 12-én adták át hivatalosan az új és korszerű épületet, ahol már november 6-tól folyt a tanítás. 661 tanuló és 43 pedagógus látott neki ekkor a munkának, s az év végén 13 nyolcadikos ballagott el. Egyre több család talált otthonra a lakótelepen, így az 1980-81-es tanévben már 1457 tanuló és 91 pedagógus dolgozhatott a 24 tantermes épületben. A létszám egyre gyarapodott, így az 1982-83-as tanévben igénybe kellett vennünk a sétányon lévő bölcsőde négy termét is. 1983-ban a gyereklétszám növekedése szükségessé tette az iskola udvarán egy forfa épület felállítását, így az 1632 tanuló újabb nyolc tantermet vehetett birtokba.
 

Az egészségtelenül magas létszám egészen a 90-es évek elejéig jellemezte iskolánkat. 1991-re tanulóink létszáma felére csökkent, így feleslegessé vált termeinket más célokra kezdtük használni. A forfa épületben 1994-től a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény kapott helyet, később néhány termünket a kisebbségi önkormányzatok foglalták el.
 

1995. október 13-án vettük fel Csontváry Kosztka Tivadar nevét, a kiemelkedő művészről évente e napon emlékezünk meg. Jelenlegi épületünkben kényelmesen, otthonos körülmények között oktatjuk közel 300 tanulónkat, akik korszerű és barátságos tantermekben dolgozhatnak együtt 30 fős tantestületünkkel.

Vissza a lap tetejére

 

Tagozatok

teremAz alsó tagozaton már első évfolyamtól angol nyelvet és informatikát oktatunk. A gyermekeknek lehetőségük van néptáncon és a Városgazda Utánpótlás Akadémia támogatásával szervezett kosár- és fociedzéseken és részt venni.
Az olvasást szótagoló eljárással tanítjuk, az oktatásban kooperatív tanulási technikákat és projektmódszert alkalmazunk.
A programok megvalósítására olyan környezetet alakítottunk ki, ahol a gyermekek a napi nyolc órát kényelmesen tölthetik el. Tantermeink barátságosak, esztétikusak, jól felszereltek. 2009 júniusától ÖKO iskolaként működünk.

nyelvi laborFelsőseink rendelkezésére áll egy korszerű nyelvi laboratórium és internettel ellátott számítógépterem. 5-8. osztályig bontott csoportokban oktatjuk a magyar, matematika, idegen nyelv, informatika és technika tantárgyakat. Tanulóink az angol és a német nyelv közül választhatnak.
Tornatermünk, balett- és konditermünk a testi felüdülést, 11 ezer kötetes könyvtárunk pedig a szellemi épülést szolgálja. Itt a gyerekek délutánonként a világhálón is gyűjthetnek információkat szorgalmi feladataikhoz.

A délutáni szabadidőben lehetőség nyílik testmozgásra a sportkörökön. Diákjaink az általuk választott szakkörökön is részt vehetnek. Szakköreink: Irodalmi színpad, Beautiful English, Kerekezők, Kisinfo, Nagyinfo, Sulidesign, modern táncok, polgárvédelem, lövészet, suliújság, öko, frizbi, történelem, matematika, fizika, énekkar.
A JAM program keretében tanulóink megismerkedhetnek az üzleti élet alapfogalmaival, élethelyzeteivel.
A 16 évet betöltött tanulók a levelező tagozaton szerezhetnek bizonyítványt.

Vissza a lap tetejére

 

Munkatársaink

Gál Józsefné
Címzetes igazgató

Pedagógusaink

Miklósné Bankó Ilona
intézményvezető

Gáspár Attiláné
intézményvezető-helyettes

Beke Edit
intézményvezető-helyettes

Angyalné Bodai Beáta
Bessenyei Emese
Bróderné Nagy Tünde
Erdélyi Ágnes
Énekesné Cserna Krisztina
Fadgyas Edina
Farkasné Droppa Erika
Fiklóczky Andrea
Forgács Beáta
Gál Anikó
Gál Éva
Gyergyói Ferencné
Hajdu Katalin
Hajgató Terézia
Hiripi Eszter
Haselbauerné Molnár Zsuzsanna
Istókné Bakallár Beáta
Kárpáti Lászlóné
Kertész Edina
Kiss Olga
Kocsis Beatrix
Lajos Gáborné
Lakatos Irén Éva
Magyarosné Mencző Anita
Oroszné Pataki Flóra
Ruthner Attila
Sebai-Hetei Edina
Szabó Ágnes
Szántó Henriett
Szücs Katalin
Tandari Tímea
Tirják Ildikó
Várdainé Molnár Diána

Pedagógiai asszisztens

Polák Eszter
Vili Brigitta

Adminisztratív dolgozók

Simonné Németh Krisztina
Polgár Tibor

Technikai munkatársak

 Biberné Mátis Zsuzsanna
Borsos Henrietta
Kubicsárné Sáfrány Éva
Nagy Sándorné
Ombodi Marianna
Salánki Imre
Szegedi Sándor
Varga Péter Gábor
Varga Péter Gáborné

Fejlesztő pedagógusok
Kovács Viktória
Czinegéné Gróz Orsolya

Gyógypedagógus
Mihályi-Boros Edina

Logopédus
Szegedi Lilla

Iskolapszichológus
Török Edit

Iskolaorvos
Dr. Kovács Rita

Védőnő
Szabóné Vernyel Zsuzsanna

Iskolarendőr
Bíró Zoltán

Vissza a lap tetejére

 

Bessenyei Emese
Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán végeztem 1987-ben, biológia- testnevelés szakos tanárként. Azóta a Csontváry Iskolában tanítok, ennek már 25 éve. Újból a tanuláshoz lett kedvem és elvégeztem 1997-ben a Testnevelési Egyetemen a gyógytestnevelés kiegészítő szakot. Azóta foglalkozom az iskolában rászoruló gyerekek tornáztatásával és úszás oktatásával. Az iskolai sportélet kosárlabda versenyeztetését a 2012-es évtől a Törpillás lányokkal végzem, akik a Törekvés SE sportegyesület leigazolt versenyzői. Szabadidőmben úszni, tollaslabdázni, zumbázni és olvasni szoktam.

Bróderné Nagy Tünde
A főiskolán matematika műveltségterületen végeztem, ennek dacára nem csak a tudományok területén érzem jól magam. Szeretek enni, beszélgetni, koncertre járni, olvasni, no meg persze és elsősorban sportolni. Ezt napi szinten tapasztalhatják diákjaim, igyekszem, hogy nehogy elmaradjon tesióra, mindannyiunk kedvence. A kerékpár a suli előtt, na az is az enyém. Nagyon szeretem a tanítói munkát, sok örömöt és kihívást is jelent. Az egészséges életmódra nevelést tűztem a zászlómra, remélem, vonzóvá tudom ezt tenni a gyerekeknek.

Erdélyi Ágnes
A Csontváryban végeztem az általános iskolát, majd 2002-ben napközis nevelőként tértem vissza. Jelenleg Lépésről lépésre osztály tanító nénije vagyok. A főiskolán a vizuális kultúra volt a kiemelt műveltségi területem, ezért felső tagozaton rajzot is tanítottam. Aktívan részt veszek az iskola közösségi életében, mind a gyerekeknek, mind a kollégáknak szívesen szervezek programokat. Érdekel a képzőművészet, szeretem a kézműves munkákat. Kedvencem a papírmasé technika, erről készítettem a szakdolgozatomat is. 2005-ben államvizsgáztam az esztergomi főiskolán kommunikáció szakon. Szívesen foglalkozom a médiával, izgalmasnak találom a mozgókép-kultúra területét, így örömmel tanítanám ezt a tantárgyat is. Új hobbim a kerékpározás. A barátaimmal szívesen fedezem fel kis hazánkat, próbálunk ki új bringa utakat.

Gáspár Attiláné
Már kisgyermekkorom óta tanító néni szerettem volna lenni. Mindig, mindenkit tanítgattam, nevelgettem. Álmaim 1999 januárjában valósultak meg, azóta tanítok ebben az iskolában. A szabadidőmet családom körében töltöm legszívesebben. Férjemmel és három fiammal gyakran utazgatunk az országhatáron belül és kívül. Nagyon szeretek olvasni, kirándulni, énekelni, kertészkedni. Csodálattal figyelem a modern technika vívmányait. Lelkesedésem gyakran átragad tanítványaimra is.

Hajdu Katalin
1982-ben végeztem a Bp-i tanítóképző Főiskola orosz-pedagógia szakkollégiumán. Azóta dolgozom ebben az iskolában.  Közben orosz nyelvből tanári oklevelet szereztem és az akkori negyedikeseimmel együtt lettem felsős, ahol angolt és éneket is tanítottam. 17 év után tértem vissza az alsóba, „fejlesztősként” is segítve a gyerekek tanulmányait. Szabadidőmben szívesen olvasok, szeretem a keresztrejtvényeket, logikai játékokat. Főiskolás korom óta énekelek egy kórusban.

Haselbauerné Molnár Zsuzsanna
Mottó: „Minden olvasmány egy magot hagy hátra, amely kicsírázik.” /Renard/
Bízom benne, hogy 36 éves tanítói munkám során a diákjaim sok-sok elolvasott könyvélményéből kiváló termés fejlődött. Szeretem az édes anyanyelvünket tanítani. Szívesen alkalmazok új oktatási módszereket, hogy érdekesebb, színesebb, könnyebben elsajátíthatóbb, szerethetőbb legyen ez a tantárgy. Imádom, ha tanítványaim választékosan, szépen beszélnek, jól kommunikálnak kreatívak és szeretik, tisztelik az iskolai közösséget. Munkámat és személyiségemet az igényesség, felkészültség, folyamatos megújulás a játékosság és a humor jellemzi. A magyar órák különleges fűszere a színjátszás, amit nagyon szeretek.

Istókné Bakallár Beáta
Az esztergomi tanítóképző főiskola (VJRKTF) nappali tagozatán szereztem meg a diplomámat. Több mint húsz éve vagyok a tantestület tagja. Tanítóként, napközis nevelőként próbálom a tudás értékére, embertársaink tiszteletére, környezetünk igényességére nevelni a gyermekeket. Hobbim a lakberendezés, kertészkedés. Szabadidőmben legszívesebben kulturális és sportprogramokat szervezek családom számára.

Kárpáti Lászlóné
Már gyermekkoromban eldőlt, hogy tanár leszek, mivel a szüleim tanárok. Csak az volt a kérdés hogy a matek/mint édesapám/ vagy a földrajz /mint édesanyám/. Geográfus, földrajz szakos középiskolai tanári diplomát szereztem. Később orosz nyelv és irodalom, majd német nyelv és irodalom tanári diplomát kaptam. Évtizedek óta nevelem és tanítom a gyerekeket a Csontváry Iskolában. Ma büszkén mondhatom, hogy vannak kollégák, akiket egykor tanítottam. Boldog vagyok, mikor találkozom egykori tanítványaimmal és szüleikkel, akik szívesen emlékeznek vissza az iskolában eltöltött évekre. Évek óta vezetem az iskola Polgárvédelmi szakkörét, amellyel a kerületi, országos és nemzetközi versenyeken szép eredményeket értünk el. Igyekszem óráimon a régi bevált módszerek mellett az újakat is alkalmazni. Szeretek kirándulni, olvasni, kötni és a családomnak finom, különleges ételeket főzni.

Kiss Olga
Főiskolai tanulmányaimat Nyíregyházán végeztem, 1988 óta tanítok az alsó tagozatban. A magyar nyelv és irodalom és a környezetismeret tantárgyakat oktatom. Szívesen foglalkozom az angol nyelv megkedveltetésével játékos formában. Szabad időmben túrázom, kerékpározom, szeretek színházba és múzeumba járni. Örömmel viszem a gyerekeket kirándulni, ismerkedni a főváros és környéke szépségeivel, túraútvonalaival.

Kocsis Beatrix
25 éve vagyok a pályán. 1989-ben végeztem a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán földrajz-rajz szakán. 2003-ban elvégeztem az ELTE földrajz tanári kiegészítő szakát. Van 8 éves kislányom aki kitölti minden szabadidőmet. Szeretünk kirándulni, olvasni, közös programokra eljárni. Ebben az iskolában 5-ik éve dolgozom. Jól érzem magam, mert jó a tantestület, mindenben segítőkészek és támogatnak. Remélem innen megyek nyugdíjba.

Ruthner Attlia
2003 óta vagyok pedagógus. Műegyetemen és Egerben végeztem. A tantárgyak közül a két "legkedveltebb" tárgy a területem: a fizika és a matek. Főleg a fizikában szeretem a kísérletezést, leginkább házilag is elkészíthető eszközökkel. Szerintem a száraz elméletet könnyebb megtanulni, megérteni látványos bemutatókon keresztül. Jelmondatom: "Rend és fegyelem!"

Sebai-Hetei Edina
2008 júliusában végeztem az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakán. 2008-ban kezdtem el ebben az iskolában tanítani, immár harmadik éve osztályfőnöki teendőket is ellátok. A tanítás mellett szívesen kirándulok, és ha erre lehetőség van, leginkább a diákjaimmal együtt fedezzük fel Budapest érdekességeit és nevezetességeit.

 

 

Vissza a lap tetejére